Автор
Росана Дуџак
RCO
Постојан координатор на Обединетите нации во Северна Македонија
Г-а Росана Дуџак има над дваесет години професионално искуство во меѓународниот развој. Пред својата најнова фунција, таа работела во седиштето на УНДП во Њујорк, како лидер на Тимот за интегрирана политика и програмска поддршка и како лидер на Тимот за превенција и закрепнување од кризи за Латинска Америка и Карибите.
RC
Автор
Афродита Шаља - Плавјанска
Фонд за население на ОН
Шеф на канцеларија
Шаља - Плавјанска е назначена за Шеф на канцеларијата на УНФПА во 2019. Таа е доктор на медицина и има 15 годишно искуство во менаџирање на програми на УСАИД. Од 2013, таа управува со програми на УНФПА за сексуално и репродуктивно здравје и млади во Северна Македонија.
Afrodita Shalja
Автор
Бил Вуд
УНОДЦ
Шеф на Програмската канцеларија на УНОДЦ во Северна Македонија и Регионален советник за сериозен криминал во Југоисточна Европа
Бил се приклучи на УНОДЦ во август 2019 по 12 години поминати во Британската Национална агенција за криминал (NCA), каде последно служел како офицер за врски со седиште во Белград, а со мандат за Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Хрватска. Претходно има работено и како Шеф на Одделот на Еуропол на Обединетото кралство и Шеф на NCA канцеларијата во Лондон со фокус на западен Балкан.
Bill Wood
Автор
Весна Ивановиќ - Кастаред
UN Women
Head of Office/Programme Specialist
Ивановиќ - Кастаред ја презема поизцијата Специјалист за програми и Шеф на канцеларијата на UN Women во Северна Македонија во јануари 2019 и носи богато 20 годишно искуство со меѓународни организации, како ОБСЕ, ICITAP и USA Peace Corps, обезбедувајќи стратешки насоки, менаџмент, програмирање, мониторинг на имплементација и зајакнување на капацитет.
Vesna ivanovikj
Автор
Др. Џихан Тавила
СЗО
Шеф на канцеларија
Др. Џихан Тавила е претставник на СЗО во Северна Македонија од Август 2017 година. Пред да дојде во Северна Македонија, Др. Тавила била претставник на СЗО во Џибути, Султанатот Оман, Исламската Република Иран и Индонезија. Претставувајќи го СЗО на државно ниво, таа дава советодавна поддршка за здравствените политики за националната влада, како и за национални и меѓународни партнери.
Jihane Tawilah
Автор
Емил Крстановски
МОТ
Национален координатор
Крстановски е координатор на Меѓународната организација на трудот (МОТ) за Северна Македонија од 2009 година и е одговорен за развој и ефикасно спроведување на Агендата за пристојна работа, како и за дизајн, имплементација, мониторинг и евалуација на проекти на МОТ во земјата.
Emil Krstanovski
Автор
Масимилиано Паолучи
Светска банка
Менаџер за Косово и Северна Македонија
Масимилиано Паолучи е државјанин на Италија со повеќе од 20 години искуство во развојна економија. Пред да дојде на сегашната позиција, Паолучи беше специјален претставник на Светска банка во Европските институции, НАТО, Белгија и Луксембург.
Massimiliano Paolucci
Автор
Микела Телатин
УНОПС
Шеф на канцеларијата во Северна Македонија
Микела има богато искуство од хуманитарни активности, анализи на конфликти и решенија, како и менаџмент во несигурни средини. Пред УНОПС, таа била на високи позиции во ICRIC во земји зафатени со конфликти во Африка, Латинска Америка и Азија; во секторот хуманитарна политика и застапување во Обединетото Кралство и во Канада, како и во финансискиот сектор во Лондон.
Michela Telatin
Автор
Моника Сандри
УНХЦР
Претставник на УНХЦР во Северна Македонија
Моника Сандри е дел од УНХЦР 21 година, служејќи во Балканот, Авганистан, Чад, Еритреа, Венецуела и во седиштетот на УНХЦР. Нејзиното претходно искуство вклучува работа за ОБСЕ и други меѓународни невладини организации. Таа има завршено образование фокусирано на политички науки, вклучувајќи и докторат од Универзитетот во Фиренца.
Monica Sandri
Автор
Набил Ганџи
ФАО
Заменик регионален претставник за Европа и Централна Азија
Ганџи има 20 годишно искуство во Обединетите нации во многу различни сфери. Тој е одговорен за советување и поддршка на развојот и имплементацијата на програмата на ФАО во Северна Македонија, преку поддршка на комуникацијата и соработката меѓу ФАО и Владата, како и со сите значајни домашни и меѓународни партнери во земјата.
Nabil Gangi
Автор
Нарине Сахакјан
УНДП
Претставник
Сахакјан носи 17 годишно искуство од системот на Обединетите нации со се поголемо ниво на одговорност, почнувајќи како Проектен координатор до Преставник на УНДП, како и дополнителни 15 години професионално искуство во Владини и научно истражувачки институции, локални и меѓународни граѓански организации, Светската банка, УСАИД и други организации.
Narine Sahakyan
Автор
Олга Алгајерова
УНЕЦЕ
Извршен секретар

Алгајерова е поставена за Извршен секретар на УНЕЦЕ во јуни 2017 година и носи комбинација на искуство и дипломатски вештини од една страна, а од друга знаење за регионот, предизвици и можности со силен фокус на зајакнување постоечки и градење нови партнерства со водечки институции и организации.

Olga Algayerova
Автор
Патриција Ди Џовани
УНИЦЕФ
Претставник
Патриција ди Џовани работела за УНИЦЕФ во Кенија, Етиопија, Иран, Ирак, Авганистан, Индија и Филипини, пред преземањето на новата должност како претставничка на УНИЦЕФ во Северна Македонија. Има над 25-годишно искуство работа со партнерите за заштита на децата од штетните ефекти на сиромаштијата, негативните искуства и исклучувањето.
Patrizia Di Giovanni
Автор
Соња Божиновска Петрушевска
ИОМ
Шеф на канцеларија
Божиновска се приклучи на ИОМ во 1999 и оттогаш работи на хуманитарни кризи, менаџмент на иницијативи за миграции, вклучително и миграции на работна сила, контрола на граници, поддршка на мигранти, политики за миграции и истражувања. Таа била член и на многу меѓувладини работни групи за миграции.
Sonja Bozinovska
Автор
Штефани Ебле
ммф
Регионален резидентен претставник на ММФ за Западен Балкан
Штефани Ебле од Германија, има дипломирано на Лондонското училиште за економија (London School of Economics). Низ кариерата во ММФ, има работено во Косово, Украина, Грција, Србија и Босна и Херцеговина, пред да биде поставена за Регионален резидентен претставник на ММФ за Западен Балкан.
Stephanie Eble